25 november 2021

Diverse lenstypes en loepen.

De meniscus lens : correctieglazen in een bril zijn normaal meniscusglazen, bestaande uit een positieve of convexe voorzijde en negatieve of concave achterzijde. De algebraïsche som van beide bepaalt de dioptrie, of sterkte, van het glas.

De plan-convexe lens : heeft een platte zijde en een bolle of convexe zijde. Bvb. de visoletloepen en laboclips. Speciaal zijn de leesregels, waarbij de convexe zijde staafvormig is i.p.v. bolvormig. Zodoende worden de letters uitgerekt in de lengte maar niet in de breedte.

De bi-convexe of dubbelbolle lens is de meest eenvoudige lens met twee convexe sferische oppervlakken. Bvb. vouw- of zakloepen, horlogemakersloepen, dradentellers, sommige steelloepen . Bij deze loepen is alleen het centrale deel bruikbaar. Daar zij op de rand verschijnselen vertonen van sferische aberatie zijn ze minder of helemaal niet geschikt als leesloep. Hoe sterker de vergroting, hoe meer uitgesproken de vertekening.

De  aplanatische lens bestaat uit twee plat bolle loepen met de convexe zijden naar mekaar toegedraaid. Zij kenmerken zich door hun sferische afwijkingsvrije, scherpe weergave. Voorbeelden hiervan zijn precisieloepen, bepaalde steelloepen . In tegenstelling tot de bi-convexe loepen zijn deze uiterst geschikt bij het lezen.

De asferische lens is eigenlijk een biconvexe lens met twee verschillende krommingen, d.w.z. een bolle en een iets minder bolle zijde. De sterkste kromming is steeds naar de blik van de waarnemer gekeerd. Ze kenmerkt zich door een breed en scherp gezichtsveld, zelfs bij sterke vergroting en grote lensdoormeter. Voorbeelden hiervan zijn talrijk : de meeste leesloepen, al of niet met LED- verlichting zoals de Mobilux en Scribolux van Eschenbach

De achromatische lens is een combinatie van twee lenzen met verschillende breekkracht ter correctie van de chromatische aberatie of kleurafwijking. Het systeem bestaat uit een bi-convexe en een plan-concave lens. De bolle kant is steeds naar de waarnemer gekeerd. Een voorbeeld hiervan is de scalaloep

De meniscus-asferische lens is een combinatie van een positieve meniscuslens en een asferische lens. Dit systeem maakt grotere afstanden mogelijk dan bij vergelijkbare andere loepen. Een voorbeeld hiervan is de Visolux van Eschenbach.  

De diffractief-asferische lens bezit een extra diffractieve structuur voor het corrigeren van kleurfouten. Voorbeelden hiervan zijn de  EasyPocket en EasyPocket XL van Eschenbach. 


Lees ook :  Electronische loepen


Vragen omtrent horloges, juwelen, optiek ?

keyboard_arrow_up
Webshop by

{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x