25 november 2021

Oogziekten

Maculadegeneratie 

Om te kunnen zien kan alleen het perifere deel van het netvlies gebruikt worden, terwijl het netvlies bij het zichtcentrum, de macula, verstoord is. Maculadegeneratie is deels een ouderdomskwaal en deels erfelijk, alhoewel de onderliggende oorzaak eerder onduidelijk is. Voorts zijn er nog enkele risicofactoren zoals roken, zonlicht, geslacht, oog-en huidskleur.

Retinitis pigmentosa

Door het gestaag afsterven van de staafjes in het netvlies (dit zijn de perifere lichtgevoelige cellen in het oog) vernauwt het gezichtsveld in toenemende mate tot een tunnelvormig zicht of 'koker zien'. De staafjes helpen ons in het donker te zien. Wanneer deze echter weg vallen tasten we dus in het duister en spreken we van 'nachtblindheid'  De ziekte is grotendeels erfelijk en kan tot blindheid leiden, meestal blijft het bij 'slechtziendheid' met ernstige problemen bij de dagelijkse handelingen tot gevolg. Hulpmiddelen hierbij zijn diverse optische en electronische loepen.

Diabetische retinopathie  

 Retinopathie is een beschadiging van het netvlies bij diabetes(suikerziekte). Mensen met diabetes hebben te veel glucose(suiker) in hun bloed. Dit beschadigt de bloedvaten in het lichaam, waaronder ook de kleine bloedvaatjes in het netvlies. Diabetische retinopathie ontstaat meestal in beide ogen, hoewel niet altijd tegelijk. Wordt dit niet behandeld, dan leidt het op den duur tot blindheid. De functie van het netvlies is verstoord in kleine eilandjes, die in een gevorderd stadium samensmelten tot één groot oppervlak. 

Cataract

Cataract of grijze staar is een vertroebeling van de ooglens waardoor het zicht vermindert. In extreme gevallen wordt de ooglens geheel ondoorzichtig, waardoor blindheid van het oog optreedt. Cataract is eigenlijk geen ziekte dan wel een 'ouderdomsverschijnsel' waarvan de oorzaak in de meeste gevallen niet gekend is. Tegenwoordig is deze aandoening vrijwel altijd goed behandelbaar: de ondoorzichtig geworden lens wordt verwijderd en vervangen door een kunstlens.

Glaucoom

Een verhoging van de oogdruk leidt tot onherstelbare beschadiging, platdrukken, van de  gevoelige oogzenuw. De ziekte is pijnloos en geeft in aanvang geen klachten, vermits het goede oog de negatieve resultaten van het 'slechte' oog grotendeels verbergt. Regelmatig opvolgen van de oogdruk is de enige remedie.Vragen omtrent horloges, juwelen, optiek ?

keyboard_arrow_up
Webshop by

{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x