25 november 2021

Verrekijkerterminologie

De twee cijfers op een verrekijker.  

 Verrekijkers 7x50, 8x40 of 10x42, hebben een vergroting van resp. 7x, 8x of 10x en een objectiefdoormeter (de intredelens) van resp. 50mm, 40mm of 42mm. Hoe sterker de vergroting, hoe meer details men kan waarnemen, maar hoe zwaarder de kijker en bijgevolg hoe moeilijker het beeld stabiel te houden. Hoe groter de diameter van het objectief, hoe meer licht en hoe klaarder het beeld, maar ook weer hoe zwaarder de kijker. In de praktijk blijkt een 10x42 de ideale all-round kijker, wat niet betekent dat andere kijkers geen nut hebben (vraag hierbij de raad van uw specialist). Verrekijkers met sterkere vergrotingen en/of objectiefdoormeters dienen gebruikt te worden in combinatie met een statief.

BK-7 of Bak-4 prisma's. 

BK-7 prisma's zijn gemaakt van 'kroonglas' dat een hoge brekingsindex heeft en voor een goed en duidelijk beeld zorgt.   

 BaK-4 prisma's bestaan uit 'bariumkroonglas' met nog hogere brekingsindex en nog beter beeld, maar zijn heel wat duurder. Bijgevolg zal BK-7 gebruikt worden in de goedkopere en BaK-4 in de duurdere en betere kijkers.

Porro- of Dakkant kijker.   

Een Porro-kijker is meestal groter dan een Dakkant- kijker. Vanwege de stralengang in de kijker is deze wat breder, minder compact, maar eenvoudiger in constructie en bijgevolg iets goedkoper.

 Een Dakkant-kijker is smaller. Vanwege de stralengang is deze kijker compacter, lichter, maar wegens een moeilijker constructie ook duurder. Door het kleinere formaat en lichter gewicht biedt deze echter meer comfort.

Schemergetal.   

 Vaak haalt men het schemergetal aan als referentie voor een kijker, nl. hoe groter het schemergetal, hoe beter. Dit is maar ten dele juist, de kwaliteit van een kijker wordt vooral bepaald door de aard van de prisma's (zie hoger) en de gebruikte coating van lenzen en prisma's. Het schemergetal is de vierkantswortel uit het product van vergroting en objectiefdoormeter. Vb. voor een kijker 10x42 geeft dit het volgende,  10x42=420 en de vierkantswortel hieruit is 20,49

 Coating.    

 Wanneer een lichtstraal door een ander optisch midden gaat wordt deze, wegens het verschil in brekingsindex, deels gebroken en deels weerkaatst, weerspiegeld. Het weerspiegelde licht gaat bijgevolg verloren voor het oog aan de andere kant van de kijker. Om dit lichtverlies tegen te gaan worden lenzen 'gecoat'. Hoe beter de coating, hoe kleiner het lichtverlies, hoe klaarder en beter de kijker, maar ook hoe duurder. We onderscheiden :

  coated :                     één van de lenzen heeft een coatinglaag                                                                                              multi-coated :          alle lenzen en prisma's dragen een coatinglaag                                                                                    fully multi coated   alle lenzen en prisma's hebben een méérlagen coating  

Hierbij mag nog vermeld dat de kwaliteit van de coatings enorm kan verschillen en dus ook deel uitmaakt van de prijszetting en concurrentie tussen de verschillende merken.


zie ook :  verrekijkers Eschenbach en Keevin

Vragen omtrent horloges, juwelen, optiek ?

keyboard_arrow_up
Webshop by

{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x