25 november 2021

Zirkonium

Zirkonium is een metaal dat meestal voorkomt in zirkoon, een zirkonium-silicaat , en mag dus helemaal niet verward worden met de synthetische edelsteen kubisch zirkonia, ook afgekort als CZ (cubic zirconia). Zuiver zirkonium werd pas in 1914 geïsoleerd. Het is een geelachtig metaal, behorende tot de titaangroep, en kent door zijn specifieke eigenschappen heel wat toepassingen in de moderne industrie.

Cubic zirconia of CZ wordt bekomen door verhitting en smelten van zirkonium en zirkonium-oxyde tot 5000┬░ celsius. Na afkoeling wordt de steen geslepen als een diamant. Vermits deze een quasi zelfde kleurenschittering en hardheid heeft (voor het blote oog, of de gewone leek niet te onderscheiden) is CZ een goede vervanger voor diamant wegens een veel gunstiger prijskaartje.

Zuivere stoffen kunnen (afhankelijk van hun structuur) onder bepaalde omstandigheden van temperatuur en druk kristalliseren, kristallen vormen. Diamant is een natuurlijke kristalvorm van koolstof, d.w.z. het resultaat van een proces, waar de mens totaal geen invloed heeft op het verloop qua grootte, helderheid, kleur of vindplaats en uiteraard de prijs. CZ of cubic zirconia is een synthetische kristalvorm van zirconium waarbij het proces volledig bepaald wordt door de mens en wat dus ook een weerslag heeft op de prijs !Vragen omtrent horloges, juwelen, optiek ?

keyboard_arrow_up
Webshop by

{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x